Wat is het verschil tussen POP en IMAP bij e-mail?

Wanneer je je e-mail instelt in een mailprogramma zoals Outlook of op je telefoon (Android of IOS) kan er gevraagd worden of je dit account als POP(3) of als IMAP wilt instellen.

Hieronder lees je het verschil tussen de verschillende protocollen:

POP

Met POP (Post Office Protocol) haal je e-mails op zoals je vroeger de post zou ophalen bij een postkantoor. Je identificeert je, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze aan je mee. Een mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, geeft aan voor welk e-mailadres hij de mail op komt halen en de server geeft de nieuwe berichten mee.

Je mailprogramma haalt deze naar je computer of ander apparaat zodat je e-mails kunt lezen. De berichten staan dan op je apparaat en niet meer op de server. De meeste programma’s bieden wel een mogelijkheid om ‘een kopie op de server’ achter te laten. Houd er dus rekening mee dat andere apparaten geen e-mailberichten kunnen ophalen die je computer al heeft bewaard.

Voordelen van POP3

• Je hebt de mogelijkheid e-mails zelf te archiveren
  • Je bespaart schijfruimte op de webserver
  • Je hebt altijd toegang tot je e-mail ook als je geen internet hebt

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is wel heel geschikt als je vanaf verschillende computers of apparaten (telefoon, tablet, etc.) werkt. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mails kunnen overal en altijd worden ingezien, omdat ze opgeslagen blijven op de server. Nog een voordeel van IMAP is dat wanneer het gebruikte apparaat stuk gaat, de e-mail nog veilig op de server staat.

Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Het volledige bericht wordt pas opgehaald als je op het bericht klikt, maar tegelijkertijd blijft het bericht wel op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en wordt deze kopie bewaard op je apparaat. Daarnaast houdt het mailprogramma de verbinding met de server open zodat nieuwe mails direct binnen komen.

Houd er rekening mee dat binnen je hostingabonnement een bepaald limiet op de schijfruimte zit. Als je IMAP gebruikt, dan kun je snel boven dit limiet uitkomen en in dat geval zijn we genoodzaakt het hostingpakket te verhogen.

Voordelen van IMAP

• Lees je e-mail op meerdere locaties en apparaten
  • Bewaar e-mail veilig op de server
  • Bespaar schijfruimte op je harde schijf

Enkele richtlijnen voor een juiste keuze:

• Gebruik POP of IMAP maar niet allebei tegelijk, want dat kan voor problemen zorgen;
  • Als je meerdere e-mailprogramma’s gebruikt, stel dan voor elk programma IMAP in;
  • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je webmail naast een e-mailprogramma? Gebruik dan IMAP;
  • POP-accounts ondersteunen één verbinding tegelijk. Wanneer meerdere apparaten tegelijk toegang proberen te krijgen tot hetzelfde account, dan worden de apparaten mogelijk buitengesloten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je advies over welk protocol het beste bij jouw situatie past? Neem gerust contact op met onze supportafdeling.