Hoe werkt de CKfinder?

Met de komst van de CKFinder 3 zijn er handige nieuwe functionaliteiten bij gekomen. Een aantal van deze functionaliteiten zullen we in dit support artikel toelichten.

Wanneer je via het CMS klikt op het icoon Afbeelding en vervolgens op Bladeren op server dan opent er een venster, dit is de CKFinder. Hier kun je afbeeldingen/bestanden toevoegen die je wilt koppelen aan je website. Dit kunnen zowel afbeeldingen als bijvoorbeeld PDF bestanden zijn. Wanneer je de CKFinder hebt open staan dan kom je terecht op het hoofdniveau van de mappenstructuur. Aan de linkerkant kan je door middel van het pijltje de mappenstructuur uitklappen en de afbeelding (of het bestand) toevoegen aan de gewenste map. Uiteraard kan het ook allemaal in dezelfde map op hoofdniveau, maar wanneer je met veel afbeeldingen/bestanden werkt is het overzichtelijk om hier structuur in aan te brengen.

Weergave / sorteer instellingen:
Rechtsbovenin de CKFinder staat een tandwiel, hiermee pas je de instellingen voor de weergave en de sortering aan. Dit heeft betrekking op de afbeeldingen/bestanden die je op dat moment in je overzicht ziet.
Er zijn een aantal opties waaruit je kan kiezen:

Instellingen: bestandsnaam, datum, bestandsgrootte
Hier geef je aan welke van deze drie onderdelen je in het overzicht wilt zien om het zoeken makkelijker te maken. De bestandsnaam is de naam die naam die het bestand had op het moment van toevoegen of nadat je deze (in de CKFinder) handmatig hebt gewijzigd. De datum (en tijd) is die van het moment waarop je het bestand hebt toegevoegd. En de bestandsgrootte is de grootte van het bestand.

Hieronder twee voorbeelden; de eerste is met alle drie de opties aangevinkt en de tweede is met alleen een vinkje bij Bestandsnaam

Weergave: lijst, voorbeelden, compact
Hier kan je aangeven hoe je het overzicht wilt zien: Lijst, Voorbeelden en Compact.

Lijst: is voornamelijk handig bij bijvoorbeeld een map met bestanden, wanneer je snel wilt zoeken op titels.
Voorbeelden: is voornamelijk handig bij een map met afbeeldingen, omdat je dan een preview ziet van de afbeelding.
Compact: dit is een compactere versie van de Lijst, kan handig zijn als je voornamelijk korte bestandsnamen hebt.

* Let op wanneer je de weergave op Lijst of Compact hebt staan dan vervallen een aantal mogelijkheden tot het aanvinken van instellingen die er boven staan.

Sorteer op: Bestandsnaam, Bestandsgrootte, Datum
Volgorde: oplopend, aflopend
Hier geef je aan op basis van welke criteria je de volgorde wilt zien in het overzicht. Dit kan je bijvoorbeeld instellen op basis van laatst toegevoegd (Sorteer op datum / aflopend) of op alfabetische volgorde van de bestandsnaam (Sorteer op bestandsnaam / oplopend).

Voorbeeld grootte:
Hiermee geef je aan hoe groot je de resultaten in het overzicht wilt zien, hoe verder je de slider naar rechts schuift, hoe groter je de resultaten in je overzicht ziet.

* Let op dat dit alleen aanpasbaar is wanneer je de weergave op Voorbeelden hebt staan.

Afbeelding bewerken / wijzigen: (let op alleen mogelijk bij afbeeldingen zoals JPEG of PNG)
Wanneer je een afbeelding selecteert (of met de rechtermuisknop klikt) dan verschijnen bovenin de CKFinder een aantal opties waaronder Kies een ander formaat en Wijzigen

Kies een ander formaat:
Hiermee kan je achteraf dezelfde afbeelding op een ander gewenst formaat opslaan. De keuzes die er zijn: Origineel formaat, klein, middel, groot en eigen formaat. Om de laadsnelheid van je website optimaal te houden is het van belang om geen afbeeldingen te gebruiken die qua bestandsgrootte groter zijn dan nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding toevoegt die een resolutie heeft van 1000 bij 1000 pixels en je wilt deze in je tekst maar op 200 x 200 pixels laten zien dan kan je deze door middel van deze functionaliteit verkleinen. Het voordeel van deze manier (t.o.v. de manier zoals in onderstaand screenshot - breedte en hoogte aanpassen) is dat de afbeelding qua bestandsgrootte ook daadwerkelijker kleiner wordt. En dit komt alleen maar ten goede van je laadsnelheid.

Wijzigen: wanneer je ervoor kiest om de afbeelding te wijzigen dan heb je de keuze uit: Afmeting, Bijsnijden, Draaien, Aanpassen en Filters.
Afmeting:
hiermee kan je afbeelding een andere afmeting geven (onze tip hierbij is om verhoudingen behouden aan te vinken en de afbeelding nooit groter te maken dan dat deze al is)
Bijsnijden: als je maar een deel van de afbeelding wilt laten zien dan kan je hier de afbeelding bijsnijden tot aan het gebied wat je wilt laten zien. Het kan per afbeelding verschillen of je de verhouding in tact wilt laten of dat je de 'vrije hand' wilt hebben.
Draaien: hierkan je de afbeelding draaien totdat deze in de gewenste positie staat.
Aanpassen: is de afbeelding net te donker of wil je bijvoorbeeld de kleur eruit halen dan kan je dat via mogelijke opties doen.
Brightness (helderheid), Contrast, Saturation (kleur verzadiging), Exposure (transparantie), Sepia, Sharpen (scherper maken).
Filters: dit zijn ook de filters die in apps zoals Instagram of Snapchat worden gebruikt, dit is over het algemeen meer geschikt voor foto's dan voor bijvoorbeeld screenshots en/of illustraties. Door middel van een filter geef je een bepaalde look & feel mee aan de foto.

Mobile friendly:
Een ander groot voordeel van deze nieuwe versie van de CKFinder is het feit dat deze ook op mobiel (of tablet) prettig werkt. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld met een event foto's hebt gemaakt met je telefoon en deze graag wilt toevoegen op je website. Je kan dit dan direct via je telefoon doen in plaats van eerst de afbeelding op je PC te krijgen voordat je deze kan toevoegen.

Heb je vragen over het gebruik van de CKFinder of kom je er toch niet helemaal uit?
Neem dan gerust contact op met onze support afdeling.