Hoe verhuis ik mijn domein?

Het verhuizen van een domein is niet moeilijk, maar vereist wél een goede voorbereiding zodat de kans op downtime of het verliezen van data gereduceerd wordt.

Hieronder een aantal belangrijke punten waarop je moet letten tijdens een verhuizing. 

Jij moet eigenaar van het domein zijn. Je kunt namelijk alleen een domeinnaam verhuizen als jij de houder bent van het domein. Wie de houder is van een domeinnaam, kun je controleren via SIDN (voor .nl domeinen), DNS Belgium (voor .be domeinen)  of Who.is (voor alle overige extensies). 

Zorg voor een autorisatiecode. Wij kunnen de verhuizing alleen in gang zetten op het moment dat wij een autorisatiecode (ook wel verhuistoken of code genoemd) hebben. Deze vraag je op bij de provider waar op dat moment de domeinnaam geregistreerd staat. Via SIDN (voor .nl domeinen), DNS Belgium (voor .be domeinen)  of Who.is (voor alle overige extenties) kan je erachter komen wie je huidige provider is. 

Het kan zijn dat er een 'lock' op het domeinnaam staat, in dat geval moet de provider de lock eraf halen vóórdat de verhuizing in gang gezet kan worden. Tevens is het niet mogelijk om een domein te verhuizen als deze minder dan 60 dagen geleden is geregistreerd, in dat geval moet je wachten tot deze periode is verstreken.

Huidige contract opzeggen. Bij de huidige provider kan je opgeven dat je het contract (per einddatum) wilt opzeggen, vermeld daarbij dat het een verhuizing betreft. Let op dat je het niet per direct opzegt anders loop je het risico dat het domein in een (dure) quarantaine belandt en je wellicht data kwijt raakt. Indien de ruimte er is en je wilt zeker zijn van een vlekkeloze overgang, dan adviseren wij om pas je contract op te zeggen op het moment dat alles goed is overgezet.

Bestanden overzetten. Houd er rekening mee dat je bij een verhuizing zelf je data zoals je website, database(s) en e-mail moet overzetten. Dit gebeurt namelijk niet automatisch en Bratpack is hiervoor niet verantwoordelijk.

De termijn van verhuizen. Het verhuizen van een .nl domeinnaam duurt meestal enkele uren tot aan een dag. Andere extensies zoals .com of .info duren in de praktijk langer, dit kan oplopen tot wel vijf dagen. Vervolgens moeten de wijzigingen actief worden op het internet, daarvoor moet de DNS cache worden ververst. Dit is afhankelijk per internetprovider maar zo gemiddeld is dit binnen 4 uur merkbaar.

Heb je vragen of wil je wellicht advies over het verhuizen van je domein?
Neem dan gerust contact op met onze support afdeling.